Šarena slana torta
Sastojci
Kora
5 jaja
5 kašika brašna
1 kašičica soli
1 praška za pecivo
400 g obarenog spanaća
Fil
300 g praške šunke
200 g parizera
4 šargarepe
5 kuvanih jaja
6 dl kisele pavlake
5 komada kiselih krastavčića
200 g kačkavalja
kečapa po želji
1 kesica origano
5-6 zrna bibera
1 kašičica soli
1 kašičica suvog biljnog začina
1 komad lovorovog lista
Priprema
1
Oprati i obariti 1 kg spanaća, ocediti ga i sitno iseckati, pa masu podeliti na dva dela.
2
Očišćenu šargarepu skuvati u vodi, u kojoj su dodati začini: biber u zrnu, so, suvi biljni začin i lovorov list.
Izvaditi iz vode i ostaviti da se ohladi, pa iseći na tanke kolutove, a jednu ostaviti za rendanje.
3
Ispeći dve veće kore sa navedenim sastojcima (ja sam pekla u plehu , pa od obe odsekla po trećinu i od trećine formirala srednju koru, a gornja i donja su cele; ako je pleh , mogu se peći tri kore od po 3 ili 4 jajeta, sa srazmernim smanjenjem sastojaka).
4
Za kore prvo umutiti belanca pa im dodati i pazljivo promešati u izmešanu masu sitno iseckanog obarenog spanaća, žumanaca, brašna i praška za pecivo.
Masu izliti u podmazan i brašnom posut pleh i peći 20 minuta na 180'C, da se odvoje od zidova pleha.
5
Filovati prvu celu koru: premazati kiselom pavlakom, poredjati jedan sloj praške šunke, pa kolutove kuvane šargarepe, narendati 2 kuvana jajeta ili iseći na tanke kolutove- bolje je narendati, da se sjedine namazi, zatim narendati dva kisela krastavčića, trećinu parizera, kečap nacediti u nekoliko redova na pravilnim razmacima celom dužinom kore i posuti origanom, pa narendati trećinu kačkavalja.
6
Drugu koru formirati od odsečenih trećina.
Okrenuti ih pre stavljanja na fil i namazati sa donje strane kiselom pavlakom, da se ne bi pri sečenju odvajale, pa ih onda staviti na fil.
Premazati ih i odozgo kiselom pavlakom, pa ponoviti postupak slaganja namirnica.
7
Treću koru prvo namazati odozdo kiselom pavlakom, staviti na fil, premazati i odozgo pavlakom i po gornjoj površini napraviti šare od kečapa po želji.
Preko toga narendati, sada na sitnu stranu rendeta, radi paperjastog izgleda narendanih namirnica, šargarepu, jedan kiseli krastavčić, trećinu parizera, jedno kuvano jaje i kačkavalj, pa posuti origanom.
8
Ostaviti da odstoji, da kore upiju fil, pa sutradan služiti.
https://www.recepti.com

Нема коментара:
Постави коментар