уторак, 5. фебруар 2019.

Slanci (prstići)


Slanci (prstići)


Sastojci

Prstići

500 g glatkog polubijelog brasna (ili tip po želji)
1 mala kašičica soli
1 mala kašičica šećera
1 vrećica suhog kvasa
50 ml ulja
1/2 čašice kiselog vrhnja (čašica je od 180 g)
260 ml mlake vode

Slani preljev

2 velike kašike brašna
1 kašičica soli
voda



Priprema

1.
Brašno pomiješati s kvascom, dodati so, šećer, vrhnje, ulje.

Postepeno dodavati vodu i umijesiti glatko tijesto.

Ostaviti da se diže oko 30-40 minuta na toplijem mjestu, pokriveno (najbolje folijom).

2.
Dignuto tijesto podijeliti na 2-3 dijela.

Svaki dio bacati (oko 10 puta) s visine u radnu podlogu.

Bacanjem tijesta se postiže mekoće i lakoća tijesta.

3.
Oblikovati prutiće dužine oko 20cm, stavaljati ih na pleh obložen papirom za pečenje, jedan do drugog (tako da se lagano zalijepe, ne ih stiskati. kada se dignu sami se zalijepe jedan za drugog).

Mogu se raditi i duži slanci i ne moraju se spajati.

Ostaviti pokrivene krpom oko 20 minuta da se dignu.

4.
Slani preljev

Brašno i so pomiješati i dodavati vodu uz stalno miješanje. smjesa treba biti malo gušće od one za palačinke.

5.
Peći na 200°C 5 minuta, izvaditi ih, preliti slanim preljevom, vratiti u pećnicu i peći jos 10 minuta.

Zadnje 2 minute staviti opciju pečenja samo gore, da se dobije lijepa boja.

Pečene pokriti suhom krpom da korica smekša.

Uživati u svojim slancima kao iz pekare.




https://www.coolinarika.com

Нема коментара:

Постави коментар